Aan het loket van het kleine station in Turnhout staat een lange rij. We nemen plaats op de houten bank en zoeken alvast wat kleingeld op voor de kaartjes naar Herentals.
Tegen de muur prijkt een kleurrijk kastje vol met boeken, van kinderboeken tot zelfhulpboeken en van kookboeken tot literatuur. Het lijkt op een minibieb maar bij nader inzien blijkt het een zwerfbibliotheek van bookcrossing.com, een initiatief van lezers over de hele wereld. Iedereen die meedoet kan boeken ‘in het wild’ achterlaten zodat anderen ze kunnen lezen. Via de website kun je je boek registreren zodat je kunt volgen waar het gebleven is.
Het boek dat ik meeneem is van de man die ‘zijn volk leerde lezen’, de Vlaamse volksschrijver Hendrik Conscience. Met ‘De leeuw van Vlaanderen’ (1838), bij verschijnen een zeer populaire historische roman waarin hij een liefdesgeschiedenis beschrijft tegen de achtergrond van de Gulden Sporenslag, de slag bij Kortrijk in 1302, droeg hij bij aan de Vlaamse bewustwording in de 19e eeuw. De Vlaamse auteurs moesten opboksen tegen de Franstalige literatuur en de literatuur uit Noord-Nederland. Heldendaden uit de middeleeuwen deden de trots op de eigen natie weer opbloeien.
‘Een sieraad voor de boekenkast’ lees ik op de achterflap, en ook een boek dat ik altijd nog eens wilde lezen. Ik ben benieuwd wie dit boek voor mij heeft achtergelaten. Naar de site, want ik wil laten weten hoe blij ik ben met dit boek!
Hendrik Conscience, De Leeuw van Vlaanderen. Antwerpen, 1838
Wim Keizer
Geachte mw. Schefferlie,
De redactie van Bibliotheekblad zou u als blogger willen interviewen, als u daarvoor voelt.
Zou u contact met mij willen opnemen?
Met vriendelijke groet,
Wim Keizer
Medewerker Bibliotheekblad
06 53741871