Lezen op het Noordereiland

img_4060

Tussen de beide oevers van de Nieuwe Maas in Rotterdam bevindt zich het Noordereiland, aan het noorden van de stad verbonden door de Willemsbrug, aan het zuiden met de Koninginnebrug.

Het eiland, aan het einde van de negentiende eeuw door het afgraven van de Noorderhaven ontstaan scheepvaartgebied, https://nl.wikipedia.org/wiki/Noordereiland_(Rotterdam) waar vroeger de schepen in rijen dik aan de kade lagen en waar veel bewoners als schipper hun brood verdienden. Er was horeca en er waren veel winkels.

Met de komst van de containerschepen en de verplaatsing van de havenactiviteiten naar de Botlek en de Maasvlakte vanaf het begin van de jaren zestig verdween deze bron van inkomsten voor veel bewoners van dit sinds 2005 beschermde gebied.

Wonen op het Noordereiland is booming. Veel inwoners zijn nu werkzaam in de kunst- en cultuursector en er verschijnen talloze hippe winkeltjes en eethuizen.

Het eiland telt maar liefst twee minibiebs. In de Prins Hendriklaan, tegenover de openbare basisschool ‘Noordereiland’ hangt een kastje aan de dikste kastanjeboom. Buurtbewoners mogen hier boeken lenen en weer terugbrengen en ook hun eigen giften plaatsen.

Ik zag een exemplaar van het meesterwerk van de Rotterdamse schrijfster Anna Blaman, Eenzaam avontuur, dat in de tijd dat het boek verscheen, in 1949, behoorlijk controversieel was, vanwege de homo-erotische passages die nog niet vaak in de literatuur voorkwamen.

De andere bieb op het eiland is gehuisvest aan het Burgemeester Hoffmanplein, in ‘De Huiskamer van de Wijk Noordereiland’, in de volksmond ‘Steiger 22’.

Het is een ontmoetingsplek en activiteitencentrum voor bewoners van het eiland, beheerd door vrijwilligers uit de buurt.

Hier bevindt zich ook een zogenaamde inpandige bieb, een kinderboekenzwerfstation. Je kunt er kinderboeken meenemen en weer andere kinderboeken achterlaten.

img_4062

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *