Leesplezier in Vreewijk

Een wandeling door Tuindorp Vreewijk is al een culturele en historische belevenis op zich en toen daar ook nog een maatschappelijk element bij kwam, was onze dag helemaal goed.

Aan de Groene Zoom op nummer 275B troffen mijn vriendin en ik in een op het eerste gezicht klein ogend pand de Leeszaal Vreewijk aan.

We werden hartelijk begroet door de vrijwilligers en penningmeester Adriaan Zijlmans, die ons informeerde over het ontstaan van de leeszaal, de werkwijze en de collectie.

Stichting Leeszaal Vreewijk is een zelfstandige stichting die geleid wordt door drie bestuursleden en 30 vrijwilligers. Werken bij de leeszaal is zeer in trek; als je vrijwilliger wilt worden kom je eerst op een wachtlijst. Leeszaal Vreewijk is in 2015 opgericht en heeft als doel lezen en leesplezier te bevorderen, aldus de glasheldere en mooi vormgegeven website.

De kasten staan vol met keurig verzorgde boeken, op alfabetische volgorde gerangschikt en gesorteerd naar genre. Er hangt een bord met zoekertjes, briefjes van mensen die naar een speciaal boek op zoek zijn. Daarnaast kunnen particulieren een kastje huren waarin ze hun bijzondere snuisterijen te koop kunnen aanbieden.

De collectie wordt regelmatig ververst aan de hand van datum van inbreng. Terwijl we zitten te praten, klingelt regelmatig de deurbel: mensen komen boeken brengen, mensen komen boeken halen, mensen komen iets kopen uit de verkoopkastjes.

Leeszaal Vreewijk organiseert voorleesochtenden voor leerlingen van basisscholen. Nu de grote verbouwing achter de rug is, gaat de Leeszaal zich meer richten op de programmering. Er is op dit moment al een digicursus, die erg goed loopt. Binnenkort start er ook een taalcursus, gegeven door vrijwilligers die in hun werkzame leven docent waren.

Op 5 oktober is het nationale kringloopdag. Dan zal de Leeszaal ook buiten staan met kraampjes vol met boeken.

Mijn vriendin en ik kijken elkaar aan: we denken aan onze eigen stapels boeken uit de tijd dat we nog lesgaven. Eindelijk een bestemming.

 

Leeszaal Vreewijk, Groenezoom 275B, 3075 GE Rotterdam
tel. 010-7503531
www.leeszaalvreewijk.nl

 

Mijn locatie
Bereken route
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *